Hauho

Hauho

Tekemistä - yleistä

Hauho on yksi Etelä-Suomen vanhimmista kylistä.  Hauho oli oma kunta kunnes se vuonna 2009 liitettiin Hämeenlinnaan. Hauholta on matkaa Hämeenlinna keskustaan noin 35km. Hauholla on Suomen väestöllinen keskipiste ns. Weberin piste. Hauho tunnetaan mm. komeasta keskiaikaisesta kirkosta keskellä kylää ja historialliesta puisesta kyläkekustasta. Vanhinta aluetta kutsutaan Vanhaksi Raitiksi.  Hauholle on hyvät veneyhteydet.  Hauhon kaunis vierasvenesatama sijaitsee aivan keskustasta, joten veneilijöiden on helppo poiketa kylillä.

Hauhon reitti

On vesistöreitti joka kulkee läpi suurten Etelä-Suomen järvien. Huomattavimmat Hauhon alueen järvet ovat  Iso Roinevesi (jopa 73 m syvä), Pyhäjärvi, Hauhonselkä ja Ilmoilanselkä,  jotka ovat osa Hauhon reittiä.

Kivikautista asutusta

Hauhon alueella on ollut asutusta  Kivikaudesta, asti. Siitä on todisteen Eteläisen ja Perkiön kylistä löydetyt muinaiset asuinpaikat. Alueen nykyinen asutus periytyy rautakaudelta 500-luvun tienoilta.  Rautakautisia kalmistoja on muun muassa Ilmoilassa ja Alvettulassa. Hauhon alueella on myös vanhoja uhrikiviä ja Hyypiövuoren muinaislinna.

Eteläinen ja Alvettula ovat Hauhon alueen suurimmat kylät. Alvettulassa on elinvoimainen kyläkauppa, joka toimii myös ravintolana. Sinne tullaan kauempaakin. Samalla voi tutustua vanhaan siltaan.

Hauholla on useita kartanoita, joita ovat esimerkiksi Hahkiala, Hovinkartano ja Kyttälä. Hahkialan kartanon on vuodesta 1651 lähtien omistanut Ranskasta kotoisin oleva Charpentier’n suku. Hovinkartano on kuulunut aikoinaan mm. Gripenbergin ja Furuhjelmin suvuille. Piispa Martti Skytten kerrotaan olleen kotoisin Kyttälän kartanosta.

Hauhon keskusta

Kauniissa keskustassa on vanhojen puutalojen lisäksi kaikki tarpeelliset palvelut. Suuret ruokakaupat, Alko, Apteekki, ravintoloita jne.  Suosittu ruokapaikka on Vanha Kievari. Keskustassa on myös museoita ja muuta nähtävää mm. näkötorni.

Vanhan raitin varrella sijaitsevat talot kantava asukkaiden nimeä.

Vihavuoden koski ja koskikahvila

Vihavuoden kauniin kosken ympärillä on ”aina” ollut elämää vaikka paikka onkin sijainniltaan syrjäinen.  Aina Helsingistä asti matkustettiin Vihavuoteen kalastamaan. Yön pimennossa koskesta sai jopa seitsemänkiloisia lohia. Koskesta lohta pyytämässä on nähty sellaisia kuuluisuuksia kuten lohiherroiksi nimetyt Eino Leino, Sulo Vuolijoki, Väinö Lampén ja joku Järnefelteistäkin.

sightseen

Tänäkin päivänä koski on perhokalastuksen harrastajien suosiossa. Kalastuslupia myy Vihavuoden-kyläyhdistys. Ne tulevat myyntiin alkukeväästä.  Lue lisää kalastuksesta Vihavuodenkoskella >

Vihavuoden kauniit talonpoikaismaisemat ovat vetäneet puoleensa taitelijoita mm. taidemaalari Väinö Kamppuri, Aimo Kanerva, Yrjö Ollila ja Mikko Oinonen kävivät Vihavuodessa maalaamassa. Ilmari Vuori asui vakituisesti Sappeen Virransillassa. Myös runoilija Yrjö Jylhä asui Vihavuodessa 1930-luvulla. Tutustu Vihavuoden historiaan >

Vihavuodella on toiminut mylly ja saha. Myllymuseossa on opastettuja kierroksia kesäkaudella. Vihavouden koskikahvila on avoinna toukokuusta syyskuuhun.

Vuolijoki

Vuolijoen kylä on kulttuurihistorialliesti arvokas paikka. Vuolijoen kartano on tuonut pienen kylän kartalle siellä asuneen Wuolijoen suvun ansiosta. Wuolijoen miehet olivat suomettarelaisia valtiopäivämiehiä ja vasemmistolaisia kansanedustajia. Sulo Wuolijoki oli lisäksi sanomalehtimies ja kirjailija. Hänen vaimonsa oli virolaissyntyinen Ella Murrik eli Hella Wuolijoki, liikenainen, kirjailija ja Suomen Yleisradion pääjohtaja. Hella Wuolijoki kirjoitti seudun inspiroimana Niskavuori-sarjansa.

AteljeeGalleria Virpi&Orbi,
Niskavuorentie 405, Vuolijoki, Hauho.

Maa

Luonto

Kirkasvetinen, syvä ja karu Iso-Roine tarjoaa erinomaiset kala- ja rapuvedet.

kalastus

Ohjatut jigikalastusretket Iso-Roineella

Hinta: 600€ (sis. alv 10%) max. 3 hlöä (mahdollisuus järjestää myös suuremmille ryhmille).

Aika: max 4h / lisätunnit 50 €

Paikka: Leppäniemen  (Hauho)

Paketti sisältää: veneen vuokran, kalastusluvat, jigikalastusvälineiden vuokran, jigikalastustekniikoiden opastuksen sekä virvokkeita ja kylmäsavulohileivät (L).

Muuta huomioitavaa: varaa itsellesi ainakin lämmin säänmukainen ulkoiluasu ja päähine.

Kalastussesonki: Toukokuu – Marraskuu

Voit tiedustella kalastusretkiä täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

Muistathan että viestissä pitää näkyä selvästi kalastusretken tilaajan nimi, laskutustiedot, sekä sähköpostiosoite. Lisäksi on hyvä ilmoittaa haluttu kalastusmuoto, osallistujien määrä sekä onko jotain muuta sellaista, josta kalastusretken järjestäjän olisi hyvä tietää.

Maksu suoritetaan suoraan retken järjestäjälle. Retkien järjestä tiedottaa teitä varausehdoistaan ja retkeen liittyvistä käytännönjärjestelyistä. Blue Holidays Finland Oy ei ole vastuussa näiden retkien hinnasta eikä sisällöstä.

Huomioithan, että  Blue Holidays Finland ei ole matkanjärjestäjä,  jos olet varannut majoituksen meiltä ei kalastusretkeä voi varata samaan aikaan  vaan vasta 24h kuluttua mökin varaamisesta tai päin vastoin, vaikka retket maksetaan suoraan kalastusoppaalle joka niistä vastaa (laki matkapalveluiden yhdistämisestä).

Urheilu ja Kattavuus
Hämeen Härkälinna

Hämeen Härkälinna

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 1 775
Iso keskiaikaiseen tyyliin vuonna 2005 rakennettu Härkälinna sijaitsee metsäisessä rinteessä upean U Lisätietoa
Pikkumökit eli Torpat

Pikkumökit eli Torpat

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 435
Yhden huoneen mökit 32m2, makuupaikkoja kuudelle Viisi lähes identtistä 32m² kokoista mökkiä toimiva Lisätietoa
Uttamonkärjen Marjamökit Iso-Roineella

Uttamonkärjen Marjamökit Iso-Roineella

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 795
Viihtyisät ”Marjamökit” puhdasvetisen Iso-Roineen rannalla: Mustikka, Puolukka, Lakka ja Lisätietoa
Uttamonkärki Iso-Roineella

Uttamonkärki Iso-Roineella

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 720
Sijaintinsa mukaan nimensä saanut Kärkimökki on viihtyisä 1994 rakennettu hirsimökki. Makuupaikkoja Lisätietoa
Villa Karhu Iso-Roineella

Villa Karhu Iso-Roineella

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 860
Iso 1999 rakennettu hirsihuvila 120 m2, makuupaikkoja 12 hengelle. Villa Karhu ja kaksoissisko Orava Lisätietoa
Villa Orava Iso-Roineella

Villa Orava Iso-Roineella

Leppäniementie, Hauho, Hauho
Hinta alkaen 860
Iso 1999 rakennettu hirsihuvila; 120 m2, makuupaikkoja 12 hengelle. Villa Orava ja kaksoisveli Villa Lisätietoa

Kalastusretket

kalasaalis

Kiinnostaisiko ammattilaisen ohjaama kalasturetki? Alla muutama retki palkitun Pälkäneläisen kalastusoppaan Otto Blomqvistin valikoimasta. PERHOKALASTUS ● Hinta: 500 € (sis. alv 24%) max. 3 hlöä ● Aika: max 5h / lisätunnit 50 € ● Paikka: Haihunkoski (Viiala) ● Paketti sisältää: kalastusluvat, perhokalastusvälineiden ja kahluuvarusteiden vuokran, perhokalastustekniikoiden opastuksen sekä virvokkeita ja kylmäsavulohileivät (L). ● Muuta huomioitavaa: varaa itsellesi ainakin lämmin väliasu, säänmukainen ulkoilutakki ja päähine. ● Kalastussesonki: Toukokuu – Syyskuu […]

Lue Lisää…

Meloessa koet järviluonnon aivan uudella tavalla.

Rauhaisilla järvivesillä on mukava kokeilla melontaa ohjaajan opastuksella, tai jos jo osaat meloa, voit vuokrata kanootin ja lähteä melomaan omatoimisesti. Kanoottien lisäksi myös SUP-lautoja on vuokrattavissa. Melonnan ohjaaja auttaa sinut turvallisesti melontaharrastuksen alkuun. Melonnan ohjaaja kannattaa varata etukäteen sillä he ovat suosittuja. Voit tiedustella vuokrausta tai melonnan ohjaajan saatavuutta lähettämällä meille viestin. Välitämme sen paikalliselle […]

Lue Lisää…