Talvijuttuja

Sappee

Sydän-Hämeen maisemia, Sappeen vuorelta katsottuna

Olemme tänä talvena saaneet nauttia lumesta ihan kunnolla. Lunta riittää vaikka ilmat ovat jo lämmeneet. Kun on lunta, on mukava ulkoilla ja harrastaa talviliikuntaa. Pälkäneen ja varsinkin Luopioisten alueella on pidetty huolta siitä, että perinteisellä potkurilla voi taittaa matkaa teiden sivussa. Luopioisissa järjestetään myös leikkimieliset potkukelkkaformulat kerran talvessa.

Murtsikkaladut ovat mahtavassa kunnossa ja niitä löytyy vähän joka suunnalta. Aitoossa Ilvas-mökin lähellä on erinomainen valaistu latu. Merkittyjä hyväkuntoisia latuja löytyykin lähes kaikkialta.  Retkiluistelua taas voi harrastaa Saarikylissä ja Laipanmaassa on mukava retkeillä talvellakin lumikengillä tai suksilla.

Laskettelemaan

Sappee on jo useasti valittu vuoden laskettelukeskukseksi ja onkin Etelä-Suomen paras. Lapsille on paljon tekemistä ja ravintolatarjontaa riittää. Viihdekeskus Huipussa on viikonloppuisin nimekkäitä esiintyjiä. Sappeen rinteet ovat sopivat niin hiihtäjille kuin lautailijoillekin. Itse olen lasketellut lapsena, mutta sitten ratsastusharrastus vei mennessään ja laskettelu jäi. Nyt kun asun jälleen vartin päässä rinteistä, niin luminen talvi ja aurinko on houkutellut uudestaan suksille.  Innostuin niin, että jopa Lappiinkin lähdin, mutta tuttu Sappee ei juurikaan kalpene Pohjoisen keskusten rinnalla.

Lomamökkimme sijaitsevat Sappeen laskettelurinteiden läheisyydessä, joten voi lähteä vaikkapa viikonlopuksi rinteisiin ja vuokraa mökin. Hiihtokeskuksen ulkopuolella on oma rauha ja esim. eläinten kanssa on helpompaa.

Maasturilla metsään

Viime viikolla kävimme ajamassa täysverisillä maastureilla Laipanmaalla safariyrittä Matti Penttilän opastuksella. Lumessa ajaminen on jännittävää ja haastavaa, mutta samalla todella hauskaa. Puolipäiväretken aikana ehdimme nähdä mm. ukkometson. Muista eläimistä oli vain jälkiä lumessa. Lunta oli niin paljon että välillä jouduimme hinaamaan kaverin autoa. Neljän auton letkassa mentiin tällä kertaa. Matti joutui myös katkomaan moottorisahalla reitille kaatuneita puita. Nyt talvireitti on avattu ja seuraavilla vähän helpompaa. Retken lopulla nautimme maittavat retkieväät laavulla.

maasturi-safari

Pakkohan tähän on lisätä, että lumella ratsastaminen on ihan parasta. Issikalla tölttäämään Äimälän metsiin. Siitä ei elämys parane! Joillakin talleilla on myös mahdollista kokeilla hiihtoratsastusta, missä toinen on selässä ja toinen suksilla. Suomen hepat ovat tämän lajin mestareita.

Pilkkiminen on kevättalven harrastus. Siihen ei tarvita kalastuslupaa. Pilkkiminen on rentoa ajanvietettä ja kala on mukava lisä. Jäät ovat vielä vahvoja, mutta hyvä pitää mukana jäänaskalit aina jäällä liikkuessa sekä vaihtovaatteet vedenpitävässä repussa. Pälkäneen Pitkäjärvellä on tällä hetkellä outo ilmiö, pintajään ja paksun pohjajään välissä on 30 cm vesikerros, mikä vaikeuttaa kairaamista. En tiedä onko muilla järvillä sama.

Uimaan?

Kannattaa kokeilla myös avantouintia, siitä tulee hyvä olo ja ääreisverenkierto tehostuu. Ainkin niin sanovat. Itse olen muutaman kerran kokeillut mutta en ole suuremmin innostunut, vielä… Taidan mennä mielummin lämpimään paljuun loikomaan tai pyörähtää lumessa.

Video Vohlisaaresta

Hyviä avantouinti paikkoja löytyy mm. Luopioisissa Vohlisaaren sauna, Hauhonselällä aivan keskustan tuntumassa, Kangasalla Kaukajärvellä sekä Pälkäneellä Kostianvirralla.

kts. Pälkäneen talviuintipaikat

Hauhon talviuintipaikka löytyy ihan keskustasta.

Kaukajärven sauna

avantouinti

Kaukajärven avanto

Majoitusvaihtoehtoja

Korkeatasoisempaa majoitusta etsivälle Villamme Vehkajärvellä on hyvä valinta. Jäällä kulkee latu ja metsässä luisteluhiihtoon sopiva reitti.

Laadukkaita perinteisiä mökkejä mukavuuksilla ovat mm. Rihanniemi Luopoisissa, Marjamökit, Villa Karhu, Villa Orava ja Uttamon Kärki Hauholla sekä Malmiranta Rautajärvellä.

Palju on käytettävissä Vehkajärven villassa sekä Hauhon mökeissä. Malmirannassa on avanto. Heillä palju on käytettävissä vain sulan veden aikan.

hiihtolomille

Tästä onkin hyvä aloittaa Etelä-Suomen hiihtolomat ja sen jälkeen pääsiäisaurinkoa odottelemaan.

Sikke

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään kommentoidaksesi.