Mökillä

Mökillä useimmat asia perustuu itsepalveluun; valmistat omat ateriasi, siivoat ja lämmität saunan. Mökiltä ei  välttämättä löydy samoja varusteita kuin kotoasi, mutta ruoan laitto voi olla hauskempaa. Ehkä haluat kokata ulkona tullella tai grillikatoksessa? Ehkäpä keräät itse sienet risottoon tai grillaat kalastamasi kalan. Mökillä olet läheisessä kosketuksessa luontoon. Upea tapa aloittaa päivä on pulahtaa järveen ja sen jälkeen nauttia aamukahvit terassilla. Jos olet urheilullinen, voit lähteä lenkille suoraan ovelta ja nauttia pienistä hiekkateistä ilman asfalttia.

Tältä sivuilta löydät ohjeita ja vinkkejä mökkilomalle

Siivoaminen

Joissakin kohteissa siivoaminen sisältyy vuokraan. Useimmiten sinun kuitenkin tulee siivota itse. Ennen lähtöä sinun on varmistettava, että paikka on samassa kunnossa kuin saapuessasi. Vaikka loppusiivous kuuluisi hintaan tai tilaat sen erikseen, sinun on aina vietävä pois roskat, tiskattava astiat ja pinota vuokratut vuodevaatteet sekä pyyhkeet sängyn päähän.

Lakanat ja pyyhkeet

Mökillä on aina peitot ja tyynyt odottamassa, mutta suosittelemme tuomaan omat lakanat ja pyyhkeet.  Mikäli et voi tai halua tuoda omia liinavaatteita voit toki vuokrata ne. Useimmiten niiden hinta on  15€/setti. Lakanasettissä on aluslakana, pussilakana, tyynyliina ja vähintään yksi iso pyyhe. Tarkista hinta kohteen kuvauksesta.

Saapuminen

Mökeillä noudatetaan majoitusvuorokausia eli yksi majoitusvuorokausi ei ole aina 24 h vaan kuten hotelleissa sisäänkirjautuminen mökille on iltapäivällä aikaisintaan klo 16 ja poistuminen viimeisenä aamuna tiettyy kellonaikaan yleensä noin klo 11, viimeistään klo 12. Tämä siksi että majoittujien vaihto tapahtuu saman päivän aikana.  Poistumisen ja saapumiseen väliin pitää jäädä aikaa tarkistaa ja huoltaa kohde.

Sauna

Sauna

© Saara Kostama/Visit Finland

Monen Suomalaisen mielestä parasta mökillä on saunominen ja uiminen. Sauna löytyykin jokaiselta mökiltä. Muissakin kohteissamme on kaikissa mahdollisuus saunoa, mutta se saattaa olla lisämaksullista.    Yleisin sauna on jatkuvalämitteinen puusauna.  Muita saunoja ovat kertalämmitteinen sauna, savusauna ja sähkösauna. Kohteista löyty aina ohjeet jokaisen saunan lämmittämiseen. Saunaa kannattaa ottaa mukaan laudeliinaa ja juomista. Tuore vihta on aivan luksusta jo pelkän tuoksunkin ansiosta. Talvella tuoksua voi muistella käyttämällä koivun hajuista saunatuoksua. Nautintoa voi lisätä vilvoittelemalla välillä järvessä.

Mikäli mökissä on sauna on sen käyttö maksutonta. Lisämaksu voidaan periä esim. erillisestä savusaunasta tai  saunasta joka on yhteiskäytössä ja erikseen varattava omaan käyttöön.

Palju eli kylpytynnyri

palju-kylpytynnyri
Mikäli kohteessa on kylpytynnyri on sen käyttö yleensä maksullista. Kypytynnyri on mukava lisä varsinkin viileään aikaan kun järvivesi tuntuu liian kylmältä.

Kylpytynnyri täytetään joko järvivedellä tai kaivovedellä. Sen täyttäminen vie aikaa ja vettä kuluu paljon.  Vasta kun vesi on laskettu voidaan tuli sytyttää (on myös diselkäyttöisiä malleja). Mökkikansiossa on tarkemmat lämmitysohjeet. Lämmittäminen vie aikaa, joten se kannattaa aloittaa ajoissa. Joissakin kohteissamme omistaja laskee veden valmiiksi ja laittaa tynnyrin tulille ennen saapumistanne.

Muistathan jokamiehen oikeutesi

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Nuotion tekeminen

Nuotiolla tehty ruoka maistuu parhaalta!  Moni haluaisi sytyttää nuotion kalliolle tai metstään, sitä ei kuitenkaan saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Lisäksi pitää seurata palovaroituksia.  Monilla mökeillä on grillin lisäksi oma turvallinen nuotiopaikka. Laipanmaan patikointireiteillä on nuotiopaikkoja joissa tulen tekeminen on luvallista.

Ympäristöministeriön laatimasta esitteestä voit lukea tarkemmin jokamiehen oikeuksista.

Juhannuksen taikaa

Keskiyön aurinko, tuoksut vanamon ja varjot veen…  Juhannuksen taika välittyy parhaiten maaseudulla järven rannalla. Laitetaan juhannuskoivut ovien viereen, kerätään niittykukista kimppuja ja tehdään seppeleitä. Lämmitetään sauna ja vilvoitellaan rappusilla ja sitten lavatansseihin? Pälkäneen seudulta löytyy vielä lavoja jotka Juhannuksena heräävät henkiin.

Muutamia juhannustaikoja (kokeile ellet usko)

 • Tulevan puolison voit nähdä juhannusyönä unessa, jos on keräät tyynyn alle yhdeksän yrttiä.
 • Kun juhannusyönä asetat 2 peiliä vastakkain ja katsot toiseen peiliin niin toisesta voit nähdä tulevan puolisosi.
 • Niin monta kertaa kun kuulet käen kukkuvan juhannusyönä, niin monta vuotta on siihen että löydät puolison.
 • Hyvän naimaonnen saat, jos juhannusyönä kierittelet alastomana viljapellossa tai niityllä (voi kuitenkin olla, että viljelijä ei tykkää tallaantuneesta viljasta).
 • Kurkkaa kaivoon tai lampeen juhannusyönä, mieluiten alasti niin näet tulevan puolison
 • Etsi kolmikulmainen pelto ja kierrä se 3 kertaa alastoman, niin jo kolmannella kerralla tulee tuleva elämänkumppani vastaan!
©Kari Ylitalo/Visit_Finland
©Kari Ylitalo/Visit_Finland